Килиан Байер, Противно на очакванията на много експерти, руската авиационна

...
 Килиан Байер, Противно на очакванията на много експерти, руската авиационна
Коментари Харесай

Бавната смърт на руската авиация

 Килиан Байер,

Противно на упованията на доста специалисти, съветската авиационна промишленост не се срина незабавно, откакто интернационалните наказания влязоха в действие. С началото на съветската война против Украйна Западът затвори въздушното си пространство за съветски самолети. Много самолетни компании прекратиха съдействието си с съветските си сътрудници, а авиационните колоси Airbus и Boeing стопираха да доставят аварийни елементи на Русия.

Мнозина бяха сигурни: съветската авиация няма да оцелее и две седмици. Но повече от половин година по-късно прогнозите по този начин и не се сбъднаха. За множеството пасажери, изключително на вътрешните ролети в Русия, нищо изключително не се е трансформирало. Как е допустимо?

“Изкормване ” на приземени самолети

" Това се дължи на композиция от аргументи ", споделя американският авиационен специалист Ричард Абулафия от консултантската компания AeorDynamic Advisory. " Пропускливи наказания, съществуващи ресурси от аварийни елементи, изобретателни краткотрайни решения и изкормване на съществуващия самолетен парк. "
Преди началото на войната в Украйна съветските самолетни компании използваха над 800 самолета, съвсем всички – западно произвеждане. Според преглед, оповестен от съветската държавна самолетна компания " Аерофлот " през 2019 година, съветските авиолинии са превозили общо над 120 милиона пасажери. Повече от половината от тях са летели по интернационалните направления. Но след началото на войната тези интернационалните направления са съвсем изцяло прекратени поради глобите.

Според Абулафия загубата на съвсем 50% от непознатите дестинации съставлява късмет за съветските самолетни компании. Намаленото търсене им дава опция да употребяват частите на доста самолети, които по насила остават на земята. " Сега техен приоритет е да поддържат вътрешните полети. А щом към този момент не се постанова да се тормозят за обслужването на интернационалните дестинации, могат да спестят доста разноски. И да употребяват освободените запаси и аварийни елементи във вътрешни полети. "

“Ние откраднахме тези самолети ”

Авиокомпаниите от гражданската авиация на Русия употребяват съвсем напълно съвременни машини на Airbus и Boeing. Много от тях са купени на лизинг и принадлежат на задгранични вложители. 

Това е резултат от Договора от Кейптаун от 2001 година, изяснява Абулафия. " Този контракт разрешава на вложителите да одобряват, че всички участващи страни носят невисок кредитен риск. " Затова и разрастваща се страна като Русия съумя да обнови остарелия си авиационен парк, датиращ от руската епоха. Със актуалните западни самолети в съветската авиация бяха открити нови стандарти за сигурност и  техническо обслужване. " Това докара до голям скок в сигурността и успеваемостта ”, споделя специалистът. 

С началото на войната в Украйна доста вложители желаеха своите дадени на лизинг самолети назад - над 500 транспортни средства на стойност над 10 милиарда $. Но през март президентът Владимир Путин подписа нов закон, който разрешава тези самолети да бъдат пререгистрирани в Русия. " На процедура ние откраднахме тези самолети ", признава съветският авиационен специалист Вадим Лукашевич и добавя: " Сега задачата ни е да крадем и аварийни елементи. Само по този начин гражданската авиация може да оцелее ”.

Как се оправя Иран?

Примерът на Иран съставлява огромна вяра за съветската авиация. Международно изолираната страна живее под наказания от десетилетия и е създала разнообразни способи за тяхното заобикаляне. Но техният образец не взема решение казуса. Иран употребява самолети от 70-те и 80-те години, споделя Ричард Абулафия. Те са по-малко подвластни от полупроводници и софтуерни промени. “В техническо отношение е доста по-лесно да се поддържат по-стари самолети ", изяснява Абулафия. Но Русия употребява доста съвременни самолети, които разчитат точно на съвременни технологии. " Тези наказания са голям проблем за съветската авиация. А Русия не разполага с задоволителен личен потенциал за произвеждане на самолети за гражданската авиация. "

В същото време западните производители изкъсо наблюдават доставките на аварийни елементи, което затруднява Русия да се доставя от други страни, споделя Абулафия. " Предполагам, че в един миг ще се види внезапен спад. Защото приемането на части отсам и оттова, изкормването на работещи самолети може да помогне за шест до дванадесет месеца. След това не е ясно по какъв начин ще се продължи. "

Но за американския специалист по авиация Абулафия по-важно е нарушаването на Договора от Кейптаун. " В бъдеще никой няма да финансира доставката на капиталови артикули за Русия. Това значи, че в обозримо бъдеще няма да има и повече нови самолети. ”
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР